Σταύρος Ντάγιος_Ελλάδα και Αλβανία
Ελλάδα και Αλβανία

50 χρόνια αμοιβαίας δυσπιστίας (1945-1991)

Πρόλογος Βασίλης Κόντης

Εκδόσεις Literatus

Σελ. 497

ISBN 978-618-82114-0-7

24×17 εκ.

Τιμή 25,00 €

 

Το βιβλίο πραγματεύεται τις ελληνοαλβανικές σχέσεις κατά τη διάρκεια της επιβολής του κομμουνιστικού καθεστώτος στην Αλβανία και τη θέση του Βορειοηπειρωτικού ελληνισμού, μέσω πρωτογενούς αρχειακού υλικού από τα ελληνικά, αλβανικά και ξένα αρχεία. Χωρίζεται σε δύο μέρη και οργανώνεται σε επτά κεφάλαια. Το εισαγωγικό κεφάλαιο συνιστά μία λεπτομερή ιστορική ανασκόπηση στις ελληνοαλβανικές σχέσεις από την ίδρυση του αλβανικού κράτους (1912) έως την επικράτηση του κομμουνιστικού καθεστώτος (1944). Στη συνέχεια, το κάθε κεφάλαιο αντιστοιχεί σε διαφορετικές φάσεις της εξέλιξης των διμερών σχέσεων.

Από το βιβλίο αποδεικνύεται ότι το κατ’ ευφημισμό κομμουνιστικό καθεστώς της Αλβανίας υπήρξε ένα κολαστήριο μαζικών δολοφονιών και ο συγγραφέας επιχειρεί μία ριζική αναθεώρηση της συμβατικής του εικόνας.

Η κομμουνιστική βιβλιογραφία της Αλβανίας είχε ως στόχο τη δημιουργία ενός ψευδούς μύθου περί της ελληνικής ενοχής, για την οποία μπορούσες να υπαινιχτείς οτιδήποτε και του αλβανικού θύματος.

Το βιβλίο πραγματεύεται με επιστημονική αυστηρότητα τον αμφισβητούμενο ρόλο των Ελλήνων κομμουνιστών για το Βορειοηπειρωτικό, τη βίαιη αλβανική εμπλοκή στον ελληνικό εμφύλιο, την προβληματική απέλαση των Ελλήνων στρατιωτών του ΔΣΕ από την Αλβανία και τις κατηγορίες προδοσίας εις βάρος τους όπως και τις συνωμοτικές σχέσεις μεταξύ των δύο κομμουνιστικών κομμάτων, ΚΚΕ και Κομμουνιστικού Κόμματος Αλβανίας. Νέα στοιχεία φέρνει ο συγγραφέας για την πραξικοπηματική εξέγερση των Αλβανών προσφύγων κατά του καθεστώτος στην Αλβανία και την ελληνική εμπλοκή (1949-1953), την αλβανική ανταρσία κατά της Σοβιετικής Ένωσης (1960), την αργόσυρτη εξέλιξη στη διπλωματική αποκατάσταση (1971), τον ρόλο των ελληνικών πατριωτικών βορειοηπειρωτικών σωματείων στις σχέσεις (άλλοτε ανασχετικός και άλλοτε επικουρικός της κυβερνητικής πολιτικής).

Τέλος, στο Β’ μέρος ο συγγραφέας φέρνει στο φως αποκαλυπτικά τεκμήρια για τις διώξεις του βορειοηπειρωτικού στοιχείου κατά την κομμουνιστική επικράτηση.

Χωρίς καμιά αμφιβολία το βιβλίο αποτελεί μία σημαντική συνδρομή στη νεότερη ελληνική ιστορία αναφορικά με τον αλβανικό παράγοντα στις ευρύτερες βαλκανικές εξελίξεις.

Στα κεφάλαια του βιβλίου διατυπώνονται πολλές απόψεις που αντιβαίνουν τις κατεστημένες απόψεις της ιστορικής βιβλιογραφίας, οι οποίες θα προκαλέσουν το ενδιαφέρον του ιστορικού επιστήμονα.

Από tech-support

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *